Att fråga om vägen (nej jag har inte gått vilse)

Jag har alltid varit den typen som blir stoppad på gatan och frågad om vägen (vem frågar ett barn?). Jag skulle kunna ta det som en komplimang och tolka det som att jag 'ser ut att veta'. Men jag minns att när jag blev stannad i Flen kändes det som motsatsen - jag ville inte se ut som jag visste. (I just det fallet går det att förklara med att alla som går omkring i Flen 'centrum' rimligtvis bor i närheten och känner till området - varför skulle de annars vara där? Jag förlåter kvinnan som frågade mig. Dessutom kunde jag inte svaret, hehe.).

Jag har aldrig riktigt tagit mig tid att reflektera kring detta. Men nu, när jag befinner mig i ett främmande land (där jag aldrig tidigare satt min fot och där det talas ett språk jag inte ens kan en turistversionen av) och jag fortfarande blir stannad. Det var då jag började fundera. Och när det sedan händer SEX gånger under loppet av TVÅ OCH EN HALV vecka? Då skriver jag det i min blogg. Och frågar: vad beror det på?

1. En ensam ung tjej på tbane-perrongen (frågade på engelska, fick korrekt svar!).

2. En medelålders kvinna på t-banan (frågade på tyska, jag svarar "I'm sorry, I don't speak german" och denne kan inte byta språk. HINT parallell till föregående inlägg.)

3. En till medelålders kvinna, med son, mitt i Frankfurt (på ITALIENSKA! Inte heller hon kunde engelska.)

4. Ännu en medelålders kvinna, med 10årig son, på tbane-perrongen (se 2)

5. En tant, i Mainz-Kastel 50 min utanför Frankfurt (på tyska. När jag gav mitt standardsvar funderade hon lite och sa "Polizei...station?" mycket långsamt. Jag svarade att jag tyvärr inte visste).

6. Man(!) på tbane-perrongen, med hund (Kunde ingen engelska. En annan, tysk, tjej kom till undsättning)

 

Så vilka är mina hypoteser/slutsatser?

* Det är allmänt vedertaget att män inte gärna frågar om vägen, och min statistik bekräftar detta. Jag tror inte att män hittar bättre än kvinnor. Kanske tenderar kvinnor att fråga kvinnor (mig?) och vice versa?

* Det fungerar inte att 'stänga världen ute' med mp3 och ljudisolerande hörlurar. Folk petar på dig till slut om du inte svarar på tilltal. Mörka solglasögon hjälper inte heller.

*Tyskar kan inte engelska.


Engelska(o)kunskaper

 

Alla tyskar ger mig komplimanger for min engelska (jag tackar, har dock inte fått tillfalle att säga 'detsamma') och undrar hur det kommer sig att jag kan språket sa bra. Har jag bott i USA? England? Jag svarar att jag alltid varit intresserad av att utvecklas i språket, och därför sedan länge både läser på engelska och ser filmer utan undertext. Jag berättar också att man i Sverige får lära sig engelska redan på lågstadiet, och att ingenting dubbas till svenska. Detta hävdar jag ar de huvudsakliga anledningarna till att svenskar, generellt, är mycket bra på engelska.

"Dubbningen är inte så illa som du tror. Sean Connery, till exempel, spelas alltid av samma röst. Annars vore det illa, haha" säger någon - på fullt allvar - till sitt lands försvar. Jag skrattar artigt och låter bli att föra diskussionen vidare.


Sachsenhausen


Något jag verkligen tycker om med Frankfurt är de fina husen. Åtminstone i området där jag bor hos A&A, som heter Sachsenhausen, känns det som att det finns en plan bakom varje hus. De är målade i fina färger, har fina utsmyckningar och framför allt: är unika. Man ser aldrig två likadana brevid varandra. Dessutom är det snarare en regel än ett undantag att husen ett par meter ut på trottoaren har en egen liten trädgård i vilken de odlar fina blommor.
Jag vill bo i dessa!
Och så måste jag visa den här också: en riktigt obehaglig fiol-med-dockhuvud som jag såg i fönstret i en liten antikaffär (som aldrig är öppen, och som innehåller en hel del andra riktigt skumma saker. Bland annat dockarmar med påmonterade krokar... tyvärr var detta längre in i affären och svårt att fotografera genom fönstret).

Midsommaraktiviteter

Glad midsommar! (något i efterskott)

Jag tänker på er där hemma och undrar hur min dag hade sett ut om jag var i Sverige. Det känns visserligen tråkigt att missa, men å andra sidan så slipper jag tänka på att det nu vänder och blir mörkare. Det gör mig lika ledsen varje år. Av någon anledning så känns det inte alls likadant nu - det är som att vara på semester i ett annat land och hur ljuset ändras här gör mig inte lika mycket.
Vi spenderade midsommar med att äta god, tysk husmanskost - jag fick gravad lax vilket kanske kan räknas lite till midsommar, och till det provade jag det klassiska tyska äppelvinet (gott!).
Efter detta gick vi i god tid och hängde på låset till den trevligaste och bästa cocktailbaren jag sett: Hoppers. Bartendern och ägaren William är fantastiskt duktig och trevlig, och min ambition är att prova mig igenom så mycket som möjligt av hans fantastiska meny. Än så länge har jag provat:
- Whiskey Smash (Jag sa att jag tyckte om Whiskey Sour och då gjorde han den här versionen med massor av mynta)
- Mai Tai (Har alltid velat prova den!)
- Rum tea punch (En reviderad version av en klassisk karibisk drink, serveras i silverbägare)
- Melon Ball
- Mörk rom / färska jordgubbar / passionsfrukt (uppfattade inte namnet?)
Vi satt där ute på terassen i fyra och en halv timme!
Vi ska tillbaka dit ikväll och fortsätta utforska. När Andrea kommer hit flyttar vi helt enkelt in där, misstänker jag.

Om amerikaner...

Jag minns inte riktigt hur vi kom in pa samtalsamnet, men jag kommer aldrig glomma vad Kristin berattade: hon var pa ett flyg fran USA till Tyskland (Frankfurt) och satt brevid ett par amerikanska tjejer som hon uppfattade som college-studenten pa vag for ett utbyte. Det har var bara nagot ar sedan. De diskuterar aventyret som ligger framfor dom och Tyskland i stort.


Tjej 1: "Hey, do you know if Hitler, after he lost the war, remained in control? Like, is he still 'running' Germany?"

Tjej 2: "Um, now. I don't know?"

Kristin, sa fort hon hamtat sig fran uttalandet, kanner att hon maste hjalpa tjejerna.

Kristin: "Actually, no, he isn't. Today he runs a gas-station."\

Tjej 1 och 2: "Oh, okay! Thanks!"

Jag har aldrig hort nagot liknande, nagonsin. Det varsta jag varit med om var ett par engelska tjejer jag traffade i Spanien, som var chockade nar jag berattade att det 'inte finns palmer i Sverige' och aldrig hade hort talas om nagon stad vid namn 'Stockholm'. Eller tva andra, amerikanska, tjejer pa ett flyg till Stockholm. De diskuterade vad de skulle hitta pa under sin semester i Sverige, och den ena foreslog 'Oh we should go skiing!". Detta var i mitten av juli.

Jon, daremot, som ocksa var med i rummet och horde Kristins historia, hade en annan att kontra med. Han hade varit i USA, pa McDonalds, nar kassorskan (annu en ung tjej) efter att han bestallt fragade var han kom ifran.

Jon: "I'm from Australia."

Tjej: "Really? You speak VERY good english!"

Jon svarar pa precis samma satt som Kristin.

Jon: "Thank you! I've taken a lot of classes."



Det slar mig att alla dessa citat kommer ifran unga tjejer. Hm. Illa.


Cocoon Club

Visste ni att Andrea kommer hit?
Vi ska, som hon sa, "utforska Tyskland och våra påbörjade karriärer tillsammans".
Det finns ingen jag hellre gör det med än henne - det kommer bli fantastiskt.
Men innan jag återvänder till huvudkontoret i Essen ska hon komma hit till Frankfurt en helg.
Vi ska verkligen utforska!
COCOON CLUB är the place to be i Frankfurt. Deras hemsida är tyvärr på tyska och ganska icke-informativ men det beskrivs här varför det är just dit jag och Andrea ska. Och här är en film som gör reklam för stället.

Arbetsuppgifter

Forklaringen till hur jag fick den har praktikplatsen pa ett stort, internationellt, tyskbaserat foretag ar att en van till mina foraldrar arbetar har. Nar han for mer an ett ar sen fick hora vilket program jag skulle lasa pa KTH till hosten borjade han direkt fundera over hur han skulle fa mig till Tyskland. Jag blev saklart jatteglad for mojligheten och tackade genast ja.

Nu ar han min chef. Och jag har spenderat formiddagen med att kontrollera hans behorigheter i systemet vi implementerar. Sa att han inte ska kunna gora saker han inte borde. Man skulle alltsa kunna saga att jag kontrollerar honom

Ganska haftig uppgift for en praktikant (som inte visste vad hon skulle vanta sig: pappersvandande i ett ensamt horn?).


Problemlosning

Redan igar borjade vi fundera over en losning pa dagens problem: matchen mellan Tyskland och Serbien borjar klockan 13.30. Under kontorstid! Var forsta tanke var att hitta en tvkanal som streamar matchen gratis pa internet. Jon tog sig an uppgiften och hittade direkt en sajt som lovade just detta.

MEN den sidan var last av natverket, visade det sig (precis som facebook. Detta vet jag saklart inte for att jag under arbetstid forsokt ga in dar, utan for att jag fatt det berattat for mig. Faktiskt!). Losningen var inte langt bort: i vart bas i detta kontorslandskap finns det namligen en natverkskabel som skiljer sig fran de andra. En magisk sadan. "The facebook-cable, we call it" sa mina kollegor och plockade fram den. Eureka! ropar Jon och vi samlas alla fyra runt hans dator.

Vi inser dock att detta inte ar en speciellt diskret losning pa vart problem. Vi skulle var och en behova se matchen pa var egen laptop. Ny fraga alltsa: fyra datorer, en natverkskabel. Hm.

Losning?
Under vara telefonkonferenser anvander vi oss av ett program som later anvandare koppla upp sig mot en varddator - och visa dennes skarm. Det ar anvandbart under presentationer och liknande. Och, visar det sig, under fotbolls VM.

WIN. Mindre an en timme kvar nu...!


Ciao

Pa tyska kontor finns det (i princip alltid) en egen restaurang, sa kallad 'kantine'.
Dar kan (endast) de anstallda ata till ett mycket formanligt pris - pa varan kostar
det 3 € att ata lunch. Eftersom jag spenderat de senaste 4 arbetsdagarna har sa
borde jag nu gora ett uttalande om kantinen, och beratta om denna tyska forekomst.
MEN. Da ar fragan: har Saga varit dar? Eller har Saga istallet promenerat ivag
utanfor foretagets grindar till en italiensk liten restaurang, med uteplats i solen?
Och har hon blivit van med den italienska farbrorn dar? Han kanske bjuder henne
pa cappucino?

:)

Jag vet ingenting om kantinen. Men jag har en ny uppfattning om italienska
restaurang-farbroder.


För att jag ska känna mig hemma...

Eftersom jag inte får ta del av bröllophysterin hemma i Stockholm så får jag ta den hit till Frankfurt.
Här i form av en kylskapsmagnet.

Lovely!


The american way

Jag satt med i en telefonkonferens i veckan dar amerikanerna i projektet bland annat diskuterade hur de lag till enligt tidsplanen osv. Jag kom fran motet fullt overtygad om att svaret var valdigt bra och att de i princip narmade sig slutfasen. Lustigt nog, nar jag berattade detta for tyskarna pa kontoret skrattade de bara och sa att det ar 'typiskt amerikanerna att saga sa', men att det inte ar i narheten av sanningen. Jag fragade hur de kunde lata sa lugna, glada och nojda och fick svaret:

"If you lower your expectations, there’s no limit to what you can achieve"

Sant, antar jag. 

Denna easy-going-nature i kombination med deras trevliga vana att fraga 'Hello, how are you today?' nar jag serverar dom pa restaurangen ar nog vad som fatt mig att gilla amerikaner. Jag blir ju retad for min egen formaga att gladjas at allt i min omgivning, sa jag kanner mig kanske beslaktad med dom pa andra sidan atlanten.

Autobahn Jet-lag?

Torsdag den 10e juni, kl 13.00
Pa italiensk restaurang for lunch

Marco: "Forr jobbade jag fem dagar i veckan pa projekt men nu har jag minskat det till fyra, sa att jag alltid ar hemma pa kontoret pa fredagar."
Saga: "Men du ar inte dar idag?"
Marco: "Nej, idag ar det ju torsdag."
Saga: "Nej, det ar val fredag?"

*Varpa Marco borjar se sig om efter sin kalender for att bevisa detta for mig*

LARDOM: Att jobba 9-5 mandag-fredag innebar en konstant langtan och forhoppning att 'snart ar det helg'.


Consultant Saga Unden

Vad projektet jag ar en del av handlar om ar att implementera ett stort affarssystem som heter SAP.
En av uppgiftera jag har fatt ar att jamfora kontrollfunktioner som finns inbyggda i systemet, med dom
som foretaget behover. Till min hjalp har jag fatt ett GIGANTISKT excelark och en pdf-fil pa 77 sidor.
Ovan ar forsattsbladet till pdf:en, som alltsa innehaller beskrivningar av de kontroller som finns inbyggda
i systemet.

Vad jag egentligen ville beratta ar vilka som ar pdf-filens malgrupp:

"Target Audience:
- Consultants
- Administrators"

Nu undrar jag vilken av dessa kategorier jag sjalv ingar i...


Vrum, vrum

I onsdags hade jag uppkorning igen: pa autobahn.
Jag korde Johans fina audi medan han satt brevid, uppkopplad (borde varit atminstone, om tekniken funkar som den skulle) och i full fard med att jobba. Jag var sa garna hans chauffor, och ser redan framemot nasta gang jag far tillfalle att gora detsamma.

Vad jag larde mig om bilkorning i tyskland:
- Autobahn behover inte alltid ha fler an tva filer (I mitt huvud hade jag forestallt mig nagon slags framtidsvision med atminstone 4, kanske 5 stycken)
- For att fa ligga i en annan fil an den langst till hoger sa MASTE du kora om nagon. (Detta blir saklart lojligt om man tolkar det ordagrant, eftersom det blir valdans manga filbyten. Polisen har darfor lagt fram riktlinjen: man MASTE kora om en annan bil var 20e sekund)
- Pa foretaget dar jag jobbar ar det inskrivet i policyn att alla anstallda ska kora en silverfargad audi. (Detta ser bra lojligt ut pa parkeringen och aven om jag kan forsta att de inte ska plocka ut cerisefargade bilar har jag svart att forsta varfor de inte far vara morkblaa eller svarta...)

PS. I bilen fanns aven en inbyggd hogtalartelefon. Helt plotsligt, nar jag lag langst till vanster i en fart bra mycket hogre an den tillatna i Sverige, hor jag Andrea's rost. Johan hade da ringt upp henne utan att saga nagot till mig. :)


Saga på villovägar. I tysk skog.

Bara en liten bit från lägenheten jag bor i finns en stor fin skog, som jag kom fram till
att jag borde springa i. Johan tyckte detta var en lysande idé och jag mig en vägbeskrivning
dit, samt instruerade mig att konsekvent hålla till höger för att komma fram till vattnet.
Sedan insåg han att jag skulle vara ensam mitt ute i skogen och lade till att jag, i så fall,
måste ta med mig telefonen.
Det dröjde inte länge innan jag valde andra stigar än just höger - det kändes som att de
ledde åt fel håll. Efter tjugo minuter ungefär tyckte jag att det var dags att vända för att
inte riskera att glömma vägen tillbaka.
Well... ehm. Sa jag att det finns GPS i telefonen? Den fick ingen signal. Tur att jag har
så sjukt bra lokalsinne, speciellt i skogsmiljö.
Det var en fantastiskt fin skog! Mycket tät och grön och full av stigar, ridspår osv. Och
väldigt tom på liv, förutom fåglar och sniglar.
Och jag kom ju hem. Ett äventyr rikare!

Professional table

"Saga, I heard you were a professional (nagot jag inte hor)-table?" sager killen som sticker in sitt huvud i rummet dar jag sitter. Jag utgar ifran att han syftar pa mitt restaurangjobb 'waiting tables', att han hort det ifran de jag at lunch med tidigare idag, och svarar darfor:
"Yeah, that's right!" Han ser mycket glad ut och fortsatter;
"How about a game now?" vilket forvirrar mig nagot oerhort.

Det visar sig att han pratade om nagot HELT annat, namligen table football, eller foosball. Langst ner i byggnaden, i en overgiven tom korridor, finns namligen ett undangomt foosball-bord som nyttjas av personalen nagon gang om dagen. Mycket uppstyrt - man spelar i lag om tv[ personer, tva set dar forst till sex bollar vinner. Vi hittade en till kille och en receptionist och borjade spela.

Jag overdriver inte nar jag sager att dessa personer var riktiga proffs. Lojligt duktiga. Allt i tyskland handlar om fotboll, sa det borde inte forvana mig det minsta.Jag och table-killen forlorade tyvarr, men ska ta revansch nar jag kommer tillbaka till det har kontoret i juli.

Jag foreslog att revanschen ska tas i Guitar Hero.
Nu maste jag bara fixa hit en konsol, ett spel och tva gitarrer.


Vad jag lär mig på kontoret

Efter en lång första dag på huvudkontoret vill jag dela med mig av följande lärdom:
"The trick is to be convincing without having a clue."

Man kanske kan tro att det är något jag kommit fram till själv, men det är ett citat ur en konversation mellan två av mina chefer. Där ser man.



LEDIG

Jag tror att jag har fått en liten glimt av vad det kan innebära att flytta till ett främmande land vars språk man inte talar - att inte kunna uttrycka sig om vad det är för hjälp man behöver. I Tyskland måste man nämligen registrera sig i landet för att få diverse förmåner - i mitt fall är det en socialförsäkring som behövs på min arbetsplats. Detta gör man på något som kallas 'medborgarkontor'.
Det är av stor vikt vad man svarar (eller snarare: vad Johan på tyska svarade i mitt ställe) och redan igår kväll diskuterade vi religion och hur jag funderar på att gå ur svenska kyrkan hemma. Handläggaren undrade 'religion?' och mitt svar blev enkelt 'nej'. I och med det får jag behålla löjligt många procent av min lön.
Johan la också till 'du skulle varit gift nu, Saga' och berättade att civilstånd:gift också innebär sänkta skattekostnader. Detta för att man i Tyskland menar att en person med familj har fler munnar att mätta på sin lön. Spännande? Jag svarade att jag kanske kan åtgärda detta till nästa år. I år står det i alla fall 'ledig' på min papperslapp.
Citat ur handboken 'Tyska på resan':
"Liksom i Sverige har biografföreställningarna fasta tider och därför går det oftast att köpa biljetter i förväg. Reklam och förspel inleder i allmänhet."

Billigt och bra med Ryanair

På planet - Ryanair - ber jag om en flaska vatten. Jag uppfattar inte vad kvinnan säger att den kostar, så räcker fram två tjugolappar. Hon talar med sin kollega och ser sig omkring efter växel, och hittar till slut ett par mynt i botten av ett plastglas som verkar fungera som en växelkassa. Jag tar emot mynten, tackar, och ska precis lägga ned dom i myntfacket när jag ser vad det är jag tagit emot: fyra stycken två-euro-mynt. Jag ser efter kvinnan men hon har redan flyttat sin vagn längre ned i gången.

 

Jag undrar om det är ett tecken på att den här resan kommer innebära finansiella framgångar?


RSS 2.0