Andrea och Charlie på morgonkvisten

Sovmorgon och satsig frukost i soffan framför 2 1/2 men.
Fantastiskt!

Nya vänner

Var är alla unga människor i Essen?
Det har jag och Andrea frågat oss. Vi vet att det finns ett universitet här, och vi förstår absolut att studenterna är på sommarlov nu. Men ändå - några måste det väl finnas? Det visade sig fungera ungefär som med kantareller i skogen: så fort man får syn på en så uppenbarar sig de andra runt omkring.

Vi köpte med oss pizza hem i söndags, for att äta i soffan framfor VM-finalen (två tjejer, två pizzor, vitt vin och fotboll. Dessutom var tjejerna endast iklädda underkläder pga den extrema värmen). Killen som tar emot vår beställning gör ett väldigt bra intryck under de tio-femton minuterna det tar för pizzan att bli klar: såpass bra att vi inte tvekade det minsta inför att byta nummer.

Så på tisdagen (på måndagen läste vi inte hans sms förrän alldeles för sent) träffade vi honom - Daniele - och hans kompis - Maik - och lät dessa två ta med oss till en så kallad 'Bier garten'. Detta innebär att dricka öl i ett 'grönområde' under tält och på bänkar. Vi diskuterade tyska uttryck (vi fick lära oss att vårt favorituttryck 'klasse!' är out-of-date, och att vi istället borde saga 'cool'. Som om!) och mycket anna. Vi hade det jättetrevligt och bokade in att vi även skulle ses aven dagen efter.


I onsdags fick vi träffa hela deras kompisgäng. Vi åt middag tillsammans och gick sedan till en jättehäftig cocktailbar. Trots att våran 'originalvän' Daniele åkte tillbaka till Paris (där han bor och jobbar) igår så ska vi träffa hans vänner både ikväll, på lördag och söndag. Superduper! Nu behöver jag inte lämna Andrea alldeles ensam i Essen om två veckor (!) när jag åker hem..!


Lappar

Igår när jag och Andrea kom hem så satt det en gul post-it på ytterdörren. På tyska. Vi förstod ingenting av det som stod, förutom att det avslutades med "...tack". Ingen avsändare. Vi bestämde oss för att ta hjälp av Google Translate och tog med oss lappen in.
Andrea går och öppnar balkongdörren (altan, snarare) för att få in lite frisk luft och börjar skratta. På vår altan ligger ett stort, blått, uppfällt parasoll. Plötsligt trodde vi att vi förstod vad lappen handlade om. När kvinnan lite senare kom för att hämta det, och vi berättade att vi inte kan tyska och inte förstod hennes lapp utbrister hon: "Ni var ju på bussen!"
Vi börjar göra oss ett rykte som de två tjejerna som inte kan tyska. Splendid!

Att kärna smör

Jag vill börja med att berätta att jag inte bloggar från jobbet - utan hemifrån. Jag och Andrea har nämligen fått i uppdrag att turas om att vara i lägenheten mellan 11 och 13 idag, för att kunna släppa in sotaren (vilket i sig är ett mysterium, eftersom ingen öppen spis finns här).
I Frankfurt, hos A&A, fick jag jordgubbar varje dag. Om man äter nagot varje dag i mer än en manad, så uppstår alldeles säkert ett mindre beroende. Jag har nu för avsikt att ta med mig ner i fallet och vi har därför ätit en hel del jordgubbar sen jag kom hit i lördags (vi har även cyklat 2 mil, badat, hängt i parken, gått på museum och allmänt haft det bra).

Igår kvall hade vi dessutom köpt grädde till dessa. Vi bestämde oss för att vispa den, vilket var enklare sagt än gjort. Jag vispade tills jag kände att det inte riktigt var värt besväret - den är ju god ovispad - varpå Andrea tog över medan jag gick ner i källaren och hämtade upp tvätt. När jag kom upp igen sa Andrea att grädden smakar skumt och ser underlig ut. Jag kunde inte annat än hålla med och föreslog att vi kanske skulle vispa lite till? "Jag är bara rädd att det ska bli smör..." sa Andrea. Ett par sekunder senare besannades hennes farhågor.

Smör.

Vad gör vi nu? Det verkar ju dumt att slänga grädde? Jooo vi saltar, vispar lite till, häller bort vattnet (mjölken?) och stoppar in i kylen. Vi har kärnat smor! Detta hade vi på mackan i morse och i stekpannan nu på lunchen. Tänk vad duktiga vi är!

Statistik och verklighet

Följande fick jag, som VM-novis, berättat för mig precis när turneringen startade:
- Innan i år har det aldrig tidigare inträffat att VMs värdland inte gått vidare från gruppspelet. Värdlandet direktkvalificeras alltid in i turneringen, så det här är väldigt spännande. Kan 'att vara på hemmaplan', med allt vad det innebär, verkligen spela så stor roll i fotboll? Handlar det om så mycket annat än bollsinne, skicklighet och strategi? Tydligen. Det kan ju inte riktigt vara en slump. Hur skulle resultaten bli om matcherna spelades inför tomma arenor?
- Innan i år har ett europeiskt lag aldrig vunnit en VM-turnering som spelats utanför Europa.
När jag hörde det här kändes det så otroligt ologiskt, och trots att vi diskuterade ämnet kunde vi inte komma fram till någon förklaring. Jag sa då att 'tänk om det här är året när statistiken ljuger?'. Statistik är ju trots allt inget annat än siffror.
FAKTA, inte statistik:
- Sydafrika fick inte spela i åttondelsfinalen.
- Oavsett hur matchen går ikväll så har vi två europeiska lag i finalen.
EDIT: Alla andra fotbollskvällar i Frankfurt - oavsett vilka lag som spelat - så har många vuvuzelas hörts både under matchens gång och när slutsignalen ljudit. Men nu är det verkligen tyst som i graven ute. A ställde sig på balkongen och ropade högt "EEEEEEEEESPAÑÑÑÑA!". Inget svar fick han tillbaka.
Däremot kan vi glädjas åt att det är första gången sedan 1978 (Argentina-Holland) finalen spelas mellan två länder som aldrig tidigare vunnit VM ("Förutom första året VM spelades då, hehe" berättade A).

Weekend in Frankfurt

Jag och Andrea hade båda höga förväntningar på vår Frankfurt-helg tillsammans - men de överträffades precis som vi hade väntat oss. Hon anlände till centralstationen och vi konstaterade att det var en hel månad sen vi sågs. Det innebär också att jag varit borta en hel månad - och att halva tiden gått. Jag minns att jag funderade över vad jag skulle sysselsätta mig med om kvällarna - och hur det skulle gå att bo helt själv. Det kommer jag inte få några svar på eftersom jag nu har bott den första halvan i Frankfurt hemma hos A&A, och kommer att spendera den andra halvan (fr.o.m nästa lördag) som sambo med Andrea.

Med risk för att vara en 'sån där' bloggare som berättar om allt i detalj vill jag lista vad vi var med om:
FREDAG
- Frankfurt-Schnitzel middag med lokala tillbehör som grünersause och apfelwein
- Fantastiska cocktails på stammisbaren (och Ghanamatchen!)
LÖRDAG
- A&A dukade fram en croissant-baserad frukost utan dess like (som intogs innan 10 på morgonen och höll oss mätta i 12 h)
- En smällhet (37 grader i skuggan, uppåt 50 i solen) dag på stan med fruktsmoothies i skuggan, ett möte med en stor mängd iPads, ett (mycket lyckat) besök på den coola klädbutiken Hollister och en eftermiddag på Long Island Summer Lounge (kolla galleriet. Stället ligger mitt i stan, på taket till ett parkeringshus. Vi blev kokta och flydde in i vassen...)
- Ett besök på Maintower - vi var uppe på taket och i cocktailbaren
- Middag på 'stans bästa tapasbar
- Tbaneresor, och en del väntan på tåg. Vi fördrev tiden med att ha roligt åt diverse tyska konstigheter...
- Utgång på COCOON CLUB
"The best club in Europe is that way" som en kille vi frågade om vägen sa. Det är ett helt blogginlägg bara det. Vi var varnade att stället låg långt ifrån t-banan, mitt i ett nedsläckt och öde industriområde. Men vad gjorde vi? Bestämde oss för att promenera. Det tog EN TIMME. Och det var såååå värt det. Om jag bodde i Frankfurt, eller ens i närheten av Frankfurt, skulle jag vara där varje helg. Det är dessutom inte varje dag man får komplimanger från en pilot som säger att man har 'beautiful feet'...
SÖNDAG
- Ännu en helt fantastisk, croissant-baserad frukost. Följt av en lugn dag med promenad i området, uppvisande av den creepy antikaffären och bevittnande av tävlingen Iron Man.
- En jakt på mat, eller snarare en restaurang som serverar mat kl 16.00 en söndag, som slutade med ekologiska hamburgare.
- Inväntande av ett tåg som skulle bli försenat, men inte blev det (eller?), och en Andrea som fick springa till sitt tåg (vilket visade sig vara fel tåg dessutom... men hon hamnade rätt till slut)
Vi vill göra om allting! Helst nu! :)

Det sjukaste jag sett på länge


Eftersom man i Tyskland inte dricker kranvatten (man kan göra det, men det innehaller stora mangder kalk som lagras på tänderna. Hm en anledning att gå tillbaka till tandläkaren?) så har jag ett par flaskor Evian på mitt skrivbord. Jag råkade precis lägga marke till vad som finns på 'baksidan' av etiketten: en bild av en bebis på rullskridskor. Ursäkta? Jag kände mig tvungen att gå in pa den angivna hemsidan, klicka på 'the movie' och fick därmed se det sjukaste på lange. Ni måste nästan göra detsamma.

Vad vill Evian säga med detta?
Svar:
"Evian. Live young"

Ajaj

I onsdags kväll fick jag ont emellan mina framtänder. Något, som kändes litet och vasst - ungefär som en sticka- hade fastnat och vägrade försvinna. Jag funderade över vad jag hade ätit under dagen och kom fram till att det endast var sallader. Vad finns det för litet och vasst i en sallad?
Det kändes löjligt, men när jag vaknade nästa morgon ringde vi för att se om det fanns någon tid hos tandäkaren. Jag hade tur - det fanns det - så vi gick dit. Och det var helt fascinerande! Jag rekommenderar alla att gå till (privat-) tandläkaren i Frankfurt! Mottagningarna här kallas inte ens 'mottagning' - utan lounge. Hemsidan är helt fantastisk, även den, med ett bildspel som visar hur det ser ut.
När vi kom in i rummet frågade vi tandläkaren om vi kunde prata engelska och berättade att jag är på besök från Sverige. 'Sverige!' sa hon. 'Jag har ett svenskt namn - Agnetha. Som sångerskan i ABBA'. 'Är du döpt efter henne eller råkar ni bara ha samma namn?' frågade jag och hon svarade att hennes föräldrar var stora ABBA-fans och att det var därför hon fick sitt namn.
Två och en halv minut senare hittade vi boven i dramat, som såg ut som en ytte-pytte-liten och tunn flisa. Vi kom fram till att det inte kan ha varit något annat än en bit räkskal - från den fina och goda räkröran vi ätit dagen innan. Tyskar stämmer varandra till höger och vänster. Kanske skulle vi bett att få ta med ett utlåtande från tandläkaren Agnetha och själva flisan i en plastpåse?

RSS 2.0